Android, Google gör många fel, dyrt för utvecklarna!

Flattr this!

Android, fortfarande för litet för att satsa på, iPhone är ledande i flera år till.
Skall du satsa Android som en marknadsföringskanal som iPhonen? Ja, skulle de flesta säga, nej säger jag. För det brukar bara bli ett enda stort fiasko! Android är för det första ett projekt av Google som de hanterar med vänsterhanden. Inga större krav på en plattform som ser ut på samma sätt oberoende på vem man köper telefonen ifrån. Lägg sen till olika processorer och skärmstorlekar.

Så skall du göra en app till Android så måste du tänka på små pytteskärmar ifrån av SonyEricssons X10mini till “iPad dödare”. Sen kör vissa 1.5, andra 1.6 och vissa 2.1 samt 2.2. Många telefoner kommer aldrig kunna köra 2.x för de har för dålig processor. Så det finns massor av olika saker du måste ta hänsyn till för att din app skall fungera på Android så som det är tänkt.

Dessa problem finns inte om du bara gör för iPhonen.

Hur många android telefoner finns det i Sverige?
Ja, det är en mycket bra fråga. En del säger runt 50.000. Andra säger runt 80.000. Högt räknat så landar vi på 100.000 telefoner.

Hur många iPhones finns det i Sverige?
Det sägs att 9% av sveriges telefoner var iPhones i början på augusti. Med iPhone 4 och att dess antal blir allt fler, samt köerna försvinner så kan vi lågt räknat konstatera att 1 miljon iPhones finns i sverige inom kort.

Om det är så många fler iPhones, varför satsa på Android?
Android fantasterna är mycket mer synliga, de skriker högt och har en hel del backning ifrån både den ene och andra telefontillverkaren. PR-byråer får bra betalt för att kräva att allt fler appar skall nå Android. Fast just nu är mitt råd, det är en för liten plattform för att offra någon större energi på. Viktigast är att finnas till en iPhone!

Vad skall Google göra?
Se till att en Android telefon ser ut som en Android. Inte massa med olika skin ifrån olika telefontillverkare. Bestäm hur minsta storleken på skärm får vara. Var hårdare med vilken hårdvara som är ok. En telefon bör kunna uppdateras hela tiden.

Google, visa nu att ni vill bli en seriös konkurrent till Apple. Nu eller aldrig!

Ps. I dagarna kom Skype till Android. Ett så pass stort företag har verkligen väntat länge på att göra något för Android ds.